1) Στέλνουμε προσκλητήρια ή τέλος πάντων προσκαλούμε τους φίλους μας στο πάρτυ
Αυτό προέρχεται απο τότε που γιορτάζαν τα γενεθλιά τους οι Βασιλείς και στέλναν φιρμάνι στο βασίλειο να πάνε.
2) Κόβουμε τούρτα
Μερικοί υποστηρίζουν πως η παράδοση της τούρτας πηγάζει απο τους Αρχαίους Έλληνες που πήγαιναν στρογγυλά ψωμιά (συμβολίζοντας την πανσέληνο που τότε είναι ολοστρόγγυλο το φεγγάρι) στη θεά Άρτεμις (που μαθαίνω τώρα πως ηταν η Θεά του Φεγγαριού - μεχρι τώρα νόμιζα πως ήταν του κυνηγιού αλλα το αντιπαρέρχομαι).
Άλλοι υποστηρίζουν πως η παράδοση άρχισε στην Γερμανία οπου το Geburtstagorten - ένα σπέσιαλ κέικ για το οποίο οι Γερμανοί είναι γνωστοί και το οποίο είναι πίο γλυκό απο το παραδοσιακό κέικ- χρησιμοποιούταν για τον εορτασμό των γενεθλίων.
3) Σβήνουμε τα κεράκια
Λένε πως οι Αρχαίοι Έλληνες τοποθετούσαν κεριά πάνω στο στρογγυλό ψωμί που προσέφεραν στην Άρτεμις για να το κάνουν να λάμπει όπως το φεγγάρι (Gibbons, 1986).
Οι Γερμανοί επίσης βάζαν κεριά στα κέικ τους, αλλά για θρησκευτικούς λόγους. Μερικοί Γερμανοί βάζουν ένα μεγάλο κερί στο κέντρο της τούρτας για να συμβολίσουν το "φως της ζωής" (Corwin,1986).
Α, και το καλυτερό μου: λένε πως όταν σβήνουμε τα κεριά, ο καπνός που βγαίνει "μεταφέρει" τις ευχές μας στον Θεό.
4) Παίρνουμε δώρα και μας γράφουν ευχές σε καρτούλες
Τα δώρα που φέρνουν οι προσκεκλημένοι στον εορτάζοντα προέρχονται απο τους 3 Μάγους που πήγαν δώρα στον Χριστό όταν γεννήθηκε.
Η παράδοση των καρτών άρχισε στην Αγγλία περίπου 100 χρόνια πρίν. Στην αρχή τις έστελναν σαν "απολογία" που δέν πήγαν στο πάρτυ αλλα τώρα πιά τις βάζουμε μέσα στα δώρα για να εκφράσουμε τις ευχές μας.
Καλό ε???
Φιλιά
Δέσποινα