Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011

Οι Γιατροί του Κόσμου ζητούν τρόφιμα για την ΕΛΛΑΔΑ μας

Μόλις διάβασα το άρθρο του Infokids ένιωσα την ανάγκη να μάθω περισσότερα αλλα και να το μεταφέρω κι εγώ προκειμένου να το διαβάσουμε όσο το δυνατόν περισότεροι:

Έκκληση για τη συγκέντρωση βασικών τροφίμων απευθύνουν οι Γιατροί του Κόσμου, κάνοντας λόγο για σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα.

«Ζητάμε βασικά τρόφιμα για να φτιάξουμε οικογενειακά πακέτα ώστε διακριτικά να μπορούν να τα παίρνουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους, διατηρώντας την αξιοπρέπειά τους χωρίς συσσίτια» τόνισε ο διευθυντής των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης, σε συνέντευξη Τύπου.

Η έκκληση αφορά τρόφιμα, όπως ρύζι, όσπρια, μακαρόνια, λάδι, γάλα σε κουτί και κυρίως παιδικά γάλατα.

«Το «μαμά πεινάω» επέστρεψε, όσο κι αν φαίνεται δύσκολο να το πιστέψει κανείς» τόνισε ο κ.Κανάκης, εξηγώντας ότι «υπάρχουν σήμερα πολλές οικογένειες που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν σε αυτό, με αποτέλεσμα να απαιτείται άμεση ανάληψη κοινωνικής δράσης ώστε να στηριχθούν οι πιο ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

Η ανάγκη για τρόφιμα προέκυψε στα τέσσερα πολυατρεία της οργάνωσης, Αθήνα, Πέραμα, Θεσσαλονίκη και Χανιά.

«Εκτινάχτηκε ο αριθμός των Ελλήνων, από το 6%-7% πέρσι τουλάχιστον στο 30% φέτος, που ζητούν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από εμάς σε σύνολο 30.000 ανθρώπων τον τελευταίο χρόνο. Είναι άνθρωποι ηλικιωμένοι, μικροσυνταξιούχοι, νέοι άνεργοι, άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις, που έρχονται με αγωνία πολλές φορές και με τη συνταγή από νοσοκομεία στο χέρι γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τη συμμετοχή τους. Αυτό που μας σόκαρε όμως περισσότερο είναι ότι τώρα πολλοί μας ζητούν και τρόφιμα», είπε ο κ. Κανάκης.

Έτσι οι Γιατροί του Κόσμου αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια νέα εκστρατεία για τρόφιμα η οποία θα αρχίσει τις επόμενες μέρες και θα κορυφωθεί τα Χριστούγεννα με ένα δέντρο από κουτιά με γάλα στην Πλατεία Γκοτζιά. «Για εμάς η φτώχεια έχει πρόσωπο» τονίζει η οργάνωση, υπογραμμίζοντας ότι «είναι στο χέρι μας να μην επιτρέψουμε ο χειμώνας του 2012 να αποδειχθεί ένας φονικός χειμώνας».

«Φέτος αλλάζουμε προσανατολισμό και ενώ πέρσι είχαμε στείλει 5-6 κοντέινερ με τρόφιμα στην Ουγκάντα, φέτος τα θέλουμε για την Ελλάδα. Αυτό που ζούμε εμείς είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, διαπιστώνουμε ότι οι ανάγκες είναι μεγάλες και θα αυξάνονται συνεχώς», είπε ο γιατρός, Γιάννης Μουζάλας, μέλος του Δ.Σ. της οργάνωσης.

Είκοσι δύο χρόνια μετά από μια διεθνή ανθρωπιστική δράση σε περισσότερες από 50 χώρες που είχε έναρξη στο Κουρδιστάν, οι 600 Έλληνες Γιατροί του Κόσμου φέτος γυρίζουν στην Ελλάδα εστιάζοντας όλη τη δράση τους αποκλειστικά στη χώρα μας.

«Οφείλουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή. Πρέπει να πάμε παραπέρα» κατέληξε ο κ. Κανάκης επισημαίνοντας τη σημασία που έχει και η οικονομική στήριξη της οργάνωσης σήμερα.

Η κάθετη μείωση σε βαθμό κατάργησης των κονδυλίων από το Δημόσιο, λόγω περικοπών, αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα λόγω της κρίσης που έχει μειώσει απελπιστικά τους πόρους των Γιατρών του Κόσμου, καθιστούν, όπως τονίστηκε, ζωτικής σημασίας την οικονομική ενίσχυση για την αγορά αντιβιοτικών, αντιπυρετικών φαρμάκων και αναλώσιμων υλικών, αλλά κυρίως εμβολίων για παιδιά, καθώς, φέτος για πρώτη φορά, γονείς χωρίς ασφάλιση αδυνατούν να τα εξασφαλίσουν για τα παιδιά τους, με κίνδυνο να δούμε στην Ελλάδα ξεχασμένες αρρώστιες να επιστρέφουν.

Πληροφορίες όλο το 24ωρο θα έχετε αν καλέσετε στο τηλέφωνο: 210 3213150

Και για να σας "γλυτώσω" το τηλεφώνημα, τους πήρα και μου είπαν τα εξής:

Σε μια κούτα (ή και περισσότερες αν θέλετε) να βάλουμε μέσα τα παρακάτω (όσα και όποια μπορεί ο καθένας μας):

Όσπρια
Μακαρόνια
Ρύζι
Παιδικές τροφές
Λάδι
Γάλα εβαπορέ

και να τα αφήσουμε στην υποδοχή του κτιρίου που στεγάζεται στην οδό Σαπφούς 12, στην Πλατεία Κουμουνδούρου (κοντά στο Υπ. εργασίας). Αυτό μπορούμε να το κάνουμε 24 ώρες το 24ωρο και δέχονται βοήθεια επ' αόριστον (δηλαδή δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία αποδοχής προσφορών - δυστυχώς μια και αυτό δείχνει την έκταση του προβλήματος).

Για εμάς - θα τολμήσω να πώ - τους προνομιούχους, εμάς που έχουμε μια στέγη, μια δουλειά και τρόφιμα στο ντουλάπι μας θα είναι μόνο θέμα λίγων ωρών και λίγων ευρώ να αγοράσουμε τα τρόφιμα και να τα πάμε εκεί. Για αυτούς που θα ωφεληθούν είναι θέμα επιβίωσης. Ας ξεβολευτούμε λιγο λοιπόν όλοι μας - το μόνο που θα πάθουμε είναι να νιώσουμε περισσότερο άνθρωποι!

Τέλος, πιστεύω πως αυτή είναι και μια ευκαιρία να συμπεριλάβουμε και τα παιδιά μας σε αυτή την πρωτοβουλία ειδικά και εν όψη των Χριστουγέννων. Είναι μια ευκαιρία να μάθουμε στα παιδιά μας πόσο σημαντικές έννοιες είναι η αλληλεγγύη και η βοήθεια προς τους συνανθρώπους μας.

Φιλιά
Μαμά Δέσποινα

  

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου