Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

8 απλά βήματα για Μελομακάρονα ΧΩΡΙΣ βούτυρο μόνο με λάδι

Όπως έκανα και με τους αμυγδαλωτούς κουραμπιέδες, έτσι και με τα μελομακάρονα διάβασα όλες τις συνταγές που είχα κρατήσει όλα αυτά τα χρόνια και δημιούργησα την παρακάτω την οποία και ακολούθησα φέτος και με χαρά σας λέω πως τα μελομακάρονά μου δεν κράτησαν ούτε 3 μέρες στις πιατέλες!
 
Η παρακάτω συνταγή θα σας βγάλει 2 λαμαρίνες φούρνου περίπου.
 
Τί θα χρειαστούμε:
 
Για τη ζύμη:
1/2 λίτρο ελαιόλαδο
1/2 ποτήρι του νερού ζάχαρη άσπρη ψιλή
1 ποτήρι φρεσκοστυμμένη πορτοκαλάδα (όχι του κουτιού)
2 κουταλάκια μαγειρική σόδα
ξύσμα απο την φλούδα ενός πορτοκαλιού
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (εγώ χρησιμοποιώ Αγίου Γεωργίου)
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1 κοφτό κουταλάκι κανέλλα σκόνη
1 κοφτό κουταλάκι γαρίφαλο σκόνη
1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
 
Για το σιρόπι:
1 ποτήρι του νερού μέλι
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
1 ποτήρι του νερού νερό
Χυμό ενός λεμονιού
 
Για το πασπάλισμα:
1 ποτήρι καρύδια κοπανισμένα
 
Επίσης:
Λαδόχαρτο (για το ταψί)
 
 
 
Βήμα πρώτο:
Βάζουμε στο μίξερ το λάδι και την ζάχαρη και τα αφήνουμε να χτυπηθούν αρκετή ώρα μέχρι να γίνουν ενα κρεμμώδες μίγμα.
 
Βήμα Δεύτερο:
Στίβουμε την πορτοκαλάδα μας και βάζουμε μέσα τη μαγειρική σόδα ώστε να ανακατευτεί. Επίσης ξύνουμε την φλούδα του ενός πορτοκαλιού και βάζουμε το ξύσμα στην άκρη.
 
Βήμα Τρίτο:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπώλ και προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, την κανέλλα και το γαρύφαλο σε σκόνη και ανακατεύουμε.
 
Βήμα τέταρτο:
Στο μπώλ του μίξερ μας οπου έχουμε χτυπήσει το λάδι με την ζάχαρη ρίχνουμε μέσα το κονιάκ, τον χυμό πορτοκαλιού (με τη σόδα), το ξύσμα του πορτοκαλιού και σιγά σιγά προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι (με τα μπαχαρικά). Ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
 
Tips:
- Δεν είναι κακό να μας περισέψει λίγο αλεύρι, οπότε μή το βάλετε όλο αν δείτε οτι η ζύμη είναι μαλακιά και πλάθεται όμορφα χωρίς να κολλάει. Μή σας γίνει σκληρή η ζύμη γιατί τότε το χάσατε το παιχνίδι.
-Άν όμως σας ξέφυγε και έγινε σκληρή η ζύμη ρίξτε λίγο λάδι ακόμα και πλάστε και πάλι.
 
Βήμα Πέμπτο:
Πλάθουμε τη ζύμη σαν μικρά σουτζουκάκια, και τα ακουμπάμε στον τρίφτη απο τη μεριά που έχει τα μικρά τετράγωνα εξογκώματα πιέζοντας ελαφρά με τα δάχτυλά μας ενωμένα και "σέρνοντας" το μελομακάρονο λίγο.
 
Tips:
- Άν η διαδικασία με τον τρίφτη σας φαίνεται κάπως δύσκολη, μπορείτε να κάνετε μικρές χαρακιές όπως η τρίλιζα με ένα μαχαίρι στο πάνω μέρος του μελομακάρονου, ενω με τα δάχτυλά σας θα κάνετε μια "γούβα" στο κάτω μέρος.
- Η "ανώμαλη" πάνω επιφάνεια του μελομακάρονου και η "γούβα" στο κάτω μέρος βοηθά το μελομακάρονό μας να κρατάει το σιρόπι και το καρύδι.
- ΠΡΟΣΟΧΗ: η ζυμη φουσκώνει αρκετά οπότε μή τα πλάσετε πολύ μεγάλα!
 
Βήμα έκτο:
Βάζουμε το λαδόχαρτο στο ταψί μας και ψήνουμε τα μελομακάρονά μας σε μέτριο φούρνο (170 βαθμούς περίπου) μέχρι να ροδίσουν (20-30 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο).
 
Όταν ετοιμαστούν, τα βγάζουμε απο τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.   
 
Βήμα έβδομο:
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα όλα τα υλικά (νερό, μέλι, ζάχαρη, χυμό λεμονιού) και φτιάχνουμε το σιρόπι μας. Αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις. 
 
Tips:
- Το σιρόπι μας δεν πρέπει να "δέσει" γιατι τόε δεν θα μπορούμε να μελώσουμε τα μελομακάρονά μας σωστά. Απλά να πάρει βράση ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί.
 
Βήμα όγδοο:
Με μία τρυπητή κουτάλα ρίχνουμε προσεχτικά (ανα 2-3 την φορά ανάλογα με την κατσαρόλα μας) τα κρύα πια μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι και τα αφήνουμε λίγο να ποτίσουν.  Έπειτα τα αποσύρουμε απο την κατσαρόλα με την τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε πάλι πίσω στο ταψί.
 
Προαιρετικά: περιχύνουμε τα μελομακάρονα μας με το υπόλοιπο σιρόπι.  
 

Tips:
- Προσωπικά τα ξαναβάζω τα μελομακάρονα στο ταψί πάνω στο λαδόχαρτο γιατι έτσι μπορώ και να τα περιχύσω με το υπόλοιπο σιρόπι αλλα και με τα καρύδια χωρίς να λερώσω και άλλο σκέυος (επίσης το λαδόχαρτο αφαιρείται εύκολα και γρήγορα). Έπειτα τα αφήνω να αποροφήσουν καλά καλά το σιρόπι τους και τα τοποθετώ στην πιατέλα 2-3 ώρες μετά.  
- Όλο το μυστικό για τι καλό μέλωμα είναι τα μελομακάρονα να είναι κρύα και το σιρόπι ζεστό. Κάποιες συνταγές προτείνουν το αντίθετο αλλά αυτό είναι ΛΑΘΟΣ.

 
Βήμα ένατο:
Πασπαλίζουμε με καρύδια και τα σερβίρουμε σε πιατέλα.
 
Εύκολο ε?
 
Καλή επιτυχία!!!
 
Φιλία
Μαμά Δέσποινα

2 σχόλια:

  1. Τελικα ειχες δικιο για το μελωμα, ηθελα να πειραματιστω με διαφορες μεθοδους, απο τις οποιες μονο η δικη σου πετυχε, καθως και το να αφησεις τα μελομακαρονα ολη νυχτα μεσα στο σιροπι. Τα εχω τσακισει. Καλα χριστουγεννα! Ελενη down under

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πάρα πολύ που σου πέτυχε - πράγματι και εγώ είχα πειραματιστεί παλία και μόνο αυτός ο τρόπος πέτυχε τέλεια!!! Καλά Χριστούγεννα!!!

      Διαγραφή