Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Αμυγδαλωτοί Κουραμπιέδες σε 9 απλά βήματα!

Φίλοι μου δεν θέλω να περιαυτολογήσω αλλα φέτος οι κουραμπιέδες μου πετύχαν πάρα πολύ. Ξέρετε γιατί? Γιατί αντί να τους φτιάξω βιαστικά ακολουθώντας όποια συνταγή βρώ μπροστά μου κάθησα και διάβασα μία μία όλες τις συνταγές για κουραμπιέδες που είχα μαζέψει απο τα διάφορα περιοδικά, απο βιβλία και απο συγγενείς και αφού τις μελέτησα και έμαθα διάφορες χρήσιμες συμβουλές κατέληξα στην παρακάτω συνταγή την οποία και σας συνιστώ ανεπιφύλακτα: 

Τί θα χρειαστούμε:
900-1000 γραμμάρια (μία συσκευασία) αλεύρι για όλες τις χρήσεις (εγώ χρησιμοποιώ Αγίου Γεωργίου)
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
2-3 βανίλιες
1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα
600 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος (εγώ χρησιμοποιώ Lurpak)
6 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη άχνη
225 γραμμάρια ζάχαρη λευκή ψιλή
2 κρόκοι αυγών 
1 φλυτζανάκι μπράντυ (ή εναλλακτικά 2 κουταλιές της σούπας λικέρ μαστίχα)
600 γραμμάρια αμύγδαλα ψημένα με την φλούδα, χωρίς αλάτι και τριμμένα (στο multi)
Ανθόνερο
Ζάχαρη Άχνη για το πασπάλισμα (περίπου 900 γραμμάρια)
Λαδόχαρτο (για το ταψί) 
 
 

Βήμα πρώτο:
Χτυπάμε το βούτυρο μαζί με 6 κουταλιές ζάχαρη άχνη στην δυνατή ταχύτητα του μίξερ.

Tips:
- Δέν χρειάζεται να λιώσετε το βούτυρο σε μπέν μαρί. Απλά να είναι μαλακό (αφήστε το για λίγο εκτός ψυγείου)
- Το χτύπημα θα πρέπει να γίνει πολύ καλά τουλάχιστον 5-10 λεπτά (αλλού διάβασα μέχρι και 20 λεπτά αλλα κάπως υπερβολικό το βρήκα).
- Θα το καταλάβετε πως είναι έτοιμο όταν ασπρίσει.
- Όσο πιο αφράτο γίνει το μίγμα του βουτύρου, τόσο πιο αφράτοι θα γίνουν οι κουραμπιέδες μας.

Βήμα δεύτερο:
Μέχρι να ετοιμαστεί το βούτυρο, κοσκινίζουμε σε ένα βαθύ μπώλ το αλεύρι και το αναμυγνύουμε με το μπέικιν πάουντερ, τις βανίλιες και τη μαγειρική σόδα.

Βήμα τρίτο:
Όταν δούμε πως το βούτυρο με την άχνη έχει ασπρίσει, προσθέτουμε την ψιλή άσπρη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αφομοιωθεί. Έπειτα, προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους και το μπράντυ χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα - απλά χαμηλώνουμε την ταψύτητα απο το πολύ δυνατό στο μέτριο.

Βήμα τέταρτο:
Χαμηλώνουμε και άλλο την ταχύτητα του μίξερ μας και προσθέτουμε λίγο λίγο το κοσκινισμένο αλεύρι και τα τριμμένα αμύγδαλα

Tips:
- Το αφράτεμα του βόυτύρου με την ζάχαρη απαιτεί πολύ δυνατό χτύπημα. Ωστόσο, μόλις προστεθεί το αλεύρι το χτύπημα πρέπει να γίνεται αργά, σε χαμηλή ταχύτητα, για να μή καταστραφεί η αφράτη υφή που έχει αποκτήσει το μείγμα.  
- Γούστα βέβαια είναι αυτά αλλα προσωπικά συστήνω να μή ψιλοκόψετε πάρα πολύ τα αμύγδαλα γιατί είναι ωραίο να τα καταλαβαίνεις όταν δαγκώνεις τον κουραμπιέ.

Βήμα πέμπτο:
Σε αυτή τη φάση αλλάζουμε τον αναδευτήρα του μίξερ μας και βάζουμε τον γάτζο γιατί το μίγμα πλέον παίρνει τη μορφή ζύμης. Μόλις το αλλάξουμε συνεχίζουμε να χτυπάμε τα υλικά σε μέτρια ένταση μέχρι να έχουμε μια μαλακή εύπλαστη και αφράτη ζύμη που δέν κολλάει στα χέρια και πλάθεται εύκολα.

Βήμα έκτο:
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο σχήμα που θέλουμε και τους τοποθετούμε αραιά σε ένα ταψί με λαδόχαρτο. Υπολογίστε 2 ταψιά φούρνου με την ποσότητα αυτής της συνταγής.

Tips:
 Εγώ και τα κορίτσια προτιμούμε να χρησιμοποιούμε κουπ πατ γιατί και είναι πιο εύκολο στην χρήση (αν και όχι τόσο γρήγορο βέβαια) αλλα καί οι κουραμπιέδες έχουν ομοιόμορφο σχήμα (ή σχήματα) στο τέλος - δεν είναι άλλος πιο μεγάλος και άλλος πιο μικρός.
- Αντί να χρησιμοποιήσετε λαδόχαρτο μπορείτε απλά να βουτυρώσετε το ταψί σας - απλά επειδή οι κουραμπιέδες έχουν ήδη πολύ βούτυρο εγώ προτιμώ το λαδόχαρτο.

Βήμα έβδομο:
Τους ψήνουμε σε μέτριο (170 βαθμούς) προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά περίπου.

Tips:
- Ο φούρνος να ανάβει στις πάνω και κάτω αντιστάσεις και όχι στον αέρα.
- Οι κουραμπιέδες ψήνονται σε μέτριες προς χαμηλές θερμοκρασίες και όχι πάρα πολύ ώστε να αποκτήσουν τραχιά και σκληρή υφή και να παραμείνουν λευκοί.
- ΠΡΟΣΟΧΗ να μή ροδίσουν γιατί τότε τους κάψατε. Μόνο ο πάτος τους πρέπει να είναι ροδαλός.

Βήμα όγδοο:
Βγάζουμε το ταψί απο τον φούρνο και τους αφήνουμε να κρυώσουν. Αφού κρυώσουν τους ψεκάζουμε με (πολύ λίγο) ανθόνερο και βουτάμε έναν έναν μέσα σε ένα μπώλ με ζάχαρη άχνη.

Tips:
Υπάρχουν συνταγές που λένε να πασπαλίσετε τους κουραμπιέδες με την άχνη όταν είναι ακόμα ζεστοι. Ατό είναι ΛΑΘΟΣ γιατι με αυτόν τον τρόπο η πρώτη στρώση ζάχαρης δημιουργεί ένα χοντρό υπόστρωμα που δέν είναι καθόλου ευχάριστο όταν τους τρώμε.
- Άν τυχόν όταν βγάλετε τους κουραμπιέδες απο το ταψί διαλύονται, είναι πιθανόν να έχετε ξεφύγει λίγο στο βούτυρο. Μή πανικοβληθείτε: βάλτε τους σε απορροφητικό χαρτί και ζαχαρώστε τους την επόμενη μέρα. Το χαρτί θα έχει απορροφήσει το επιπλέον βούτυρο.

Βήμα ένατο:
Τοποθετούμε τους κουραμπιέδες μας στην πιατέλα τον έναν πάνω στον άλλον σαν βουναλάκι και με ένα σουρωτηράκι (για να μή κάνει σβόλους η ζάχαρη άχνη) τους πασπαλίζουμε με την άχνη στρώση στρώση.

Καλή σας επιτυχία και καλή σας όρεξη!!!
Φιλιά
Μαμά Δέσποινα


1 σχόλιο:

  1. Η μυρωδια των κουραμπιεδων ειναι τελεια. Και οι οδηγιες σου εξαιρετικα χρησιμες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή