Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Πώς τα παιδιά θα αγαπήσουν το διάβασμα

Ο Dr. Seuss - που τελευταία έχει γίνει αγαπημένος μου - έχει πεί:



Και πράγματι αυτό είναι που κερδίζει κανείς με το διάβασμα: διευρύνονται οι ορίζοντες και τα ενδιαφέροντα του και πηγαίνει σε όποιο τόπο/ χρόνο/ κατάσταση θέλει με την φαντασία του και μόνο.

Μή φανταστείτε πως εγώ διαβάζω απο το πρωί μέχρι το βράδυ, ούτε πως είμαι απο τους κουλτουριάρηδες τύπους που διαβάζουν μόνο τους μεγάλους και διάσημους συγγραφείς και τα "must read" βιβλία σύμφωνα με τους κριτικούς. 

Η δικιά μου λίστα διαβάσματος περιλαμβάνει τα πάντα: απο εφημερίδες και περιοδικά μέχρι τις συνταγές στο πίσω μέρος του κουτιού δημητριακών.  


Για να μή μακρυγορώ, τώρα τελευταία προσπαθώ να δείξω στη μεγάλη μου κόρη πόσα πράγματα θα μπορεί να κάνει όταν μάθει να διαβάζει (γιατι ακόμα απλά αναγνωρίζει κάποια απο τα γράμματα της Αλφαβήτου - είναι 4 ετών) και πόσα πράγματα μαθάινει κανείς απο τα βιβλία.


Μετά απο αρκετό ψάξιμο σας παραθέτω συμβουλές απο ειδικούς στο θέμα:

1) Διαβάστε μαζί με το παιδί σας κάθε μέρα. Βρείτε κάποια ώρα της ημέρας (ή της νύχτας π.χ. πρίν κοιμηθεί) που θα μπορείτε να κάτσετε ήρεμοι και απερίσπαστοι και διαβάστε.

Το μυστικό είναι να μην το κάνετε καταναγκαστικά (π.χ. άν το παιδί χάσει το ενδιαφέρον του μή το πιέσετε) , υπερβολικά (π.χ. να διαβάσετε οτι βιβλίο βρείτε) ή βιαστικά.

2) Διαλέξτε τι θα διαβάσετε μαζί. Αυτό - πέρα του ότι αναπτύσει την ικανότητα να παίρνει αποφάσεις και να κάνει επιλογές - το κάνει να νιώθει μέρος της διαδικασίας και να ανυπομονεί να το διαβάσετε.

 
3) "Συστηθείτε" με το βιβλίο.
Αρχικά αφιερώστε λίγο χρόνο στο εξώφυλλο του βιβλίου και διαβάστε του τον τίτλο σιγά σιγά και δείχνοντας την κάθε λέξη με το δάχτυλό σας. Ρωτήστε το "τί βλέπεις στο εξώφυλλο? Τί νομίζεις πως περιέχει αυτό το βιβλίο?

Έπειτα ξεφυλλίστε το βιβλίο μάζί κοιτάζοντας τις εικόνες. Αυτό θα του δώσει μία πρώτη εντύπωση του πώς περίπου εξελίσεται η ιστορία και θα εξάψει την φαντασία του.

4) Μαντέψτε τί θα γίνει μετά!
Καθώς διαβάζετε την ιστορία σταματήστε και ρωτήστε το "τί νομίζεις πως θα γίνει μετά"? ή "πώς νομίζεις πως θα λυθεί αυτό το πρόβλημα"?

Όταν τελειώσετε το διάβασμα της ιστορίας μή ξεχάσετε να συζητήσετε για τις "προβλέψεις" σας : ήταν σωστές ή όχι? το πιάνετε το νόημα.

5) Να σκέφτεστε δυνατά και να κάνετε ερωτήσεις καθώς διαβάζετε. Επίσης να ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει ερωτήσεις και ειδικά τη standard παιδική ερώτηση "γιατί???" 

Παραδείγματα ερωτήσεων:   αναρωτιέμαι... τί θα γινόταν άν... ώχ και τώρα? ... νομίζεις πως έκανε καλά? εσύ τι θα έκανες?   

Κάτι τέτοιο αναπτύσει την κριτική σκέψη και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. 

6) Ζητήστε του να σας πεί την ιστορία με δικά του λόγια.  Αυτό βοηθάει στο να αναπτύξει την μνήμη του και το επίπεδο συγκράτησης λεπτομερειών. Επίσης το βοηθάει να συνδέει τον γραπτό με τον προφορικό λόγο.

7) Ταυτιστείτε με τους χαρακτήρες του βιβλίου. Συζητήστε με το παιδί ποιός είναι ο αγαπημένος του χαρακτήρας και γιατι ή ποιόν χαρακτήρα δέν συμπαθεί και γιατί. Επίσης ταυτιστείτε με τα συναισθήματα του χαρακτήρα π.χ. πώς νομίζεις πως ένιωσε (ο χαρακτήρας) ή εσύ έχεις νιώσει ποτέ έτσι? Σε αυτή την κατηγορία μπορείτε ακόμα να συζητήσετε για το που μένει ο χαρακτήρας ή που διαδραματίζεται η ιστορία και να συζητήσετε αν θα ήθελε το παιδί να μένει εκεί ή όχι και γιατί.

Φιλιά
Μαμά Δέσποινα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου